Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Младоженци по джапанки
Автор: Екип Varna24.bg 17:05 / 23.08.2008Коментари (0)10185
Къде да се подписваме, че бързаме. Това е новата мода на бракосъчетаване у нас. Младоженци по джапанки и къси панталони си казват "да" по морето, делничните дни вече са предпочитани за сватби заради по-ниските цени.

Радостният ритуал напуска масово обредните зали, а млади семейства се раждат по поляни, ресторанти и направо на тротоарите пред лъскави заведения. Цените на услугата - и в граждански, и в църковен вариант обаче, скачат непрекъснато. Това най-вероятно е и причината за новия тип "делово бракосъчетаване", обясняват общинските служители.

ежка сватба - с хор и оркестър, излиза 230 лв. в столичен обреден дом. Мераклиите за подобни бракосъчетания обаче намаляват - не само в София, а и в цялата страна. Все повече двойки бягат от стандартния ритуал в зала и се вричат във вечна вярност на по-екзотични места. Да кажеш "да" пред дремещия лъв в зоопарка или сред палмите в ботаническата градина струва 240 лв.

Истински бум на сватби през август има във Варна, свободни дати няма и за септември. И тук на почит е подпис пред свидетели в делничен ден срещу 40 лв. такса. През уикенда цените скачат - предпочитаните изнесени ритуали край морския бряг излизат от 140 до 400 лв. Напливът е от младежи, които учат или живеят в чужбина, и използват лятната ваканция да сключат брак у нас, обясняват служителите.

Тези, които не са успели да се уредят с ден за сватба във Варна, атакуват Добрич. Там обаче цените скачат стремително нагоре - заради модата на изнесените ритуали обредните служители харчат повече за бензин а горивата поскъпнаха, обяснява управителят на общинското дружество "Обреден дом" ЕООД Светлин Георгиев. Токът и газът също са увеличени, допълва той.

Затова бракосъчетанията в ритуалните зали от 1 август струват по 144 лв. вместо досегашните 128,40 лв. Изнесените обреди в града са по 204 лв. вместо 186 лв. Ако пък младоженците сключват брак извън Добрич, то ритуалът вече им коства 270 лв. вместо досегашните 243,60 лв.

Статистиката на Обредния дом показва, че за първото тримесечие на годината общият брой на бракосъчетанията в Добрич са били 192, което е с 12 повече спрямо същия период на миналата година. През последните три седмици ритуалчиците в дома са сключили и първите българо-румънски бракове в Добрич. И при трите бракосъчетания румънски граждани са били младоженките, като две от тях са от Букурещ. Едната от столичанките - 52-ри набор, се врекла във вечна вярност на младоженец от Добрич, роден през 1939 г.

Подпис в работно време е модната тенденция и при младоженците в Русе. Двойките напоследък отказват ритуали и се вричат във вечна вярност в неформална обстановка само със свидетели. Тази услуга е безплатна. От Обредния дом наблюдават, че подобни бракове се сключват без официално облекло и шампанско. Става дума за млади хора, които пристигат по потници и джапанки и след като кажат "да", сядат да се почерпят в близкото барче. Наблюдава се и тенденция за т.нар. изнесени бракове. Влюбените двойки искат служител от общината да ги венчае направо в ресторанта, за да не разкарват гостите си по институциите. Неотдавна влюбена двойка дори се ожени на тротоара пред тузарското заведение "Пикадили" на централната улица "Александровска" в дунавския град.

До края на годината няма да има промяна в цените на ритуалните услуги в Бургас, съобщи шефката на "Обредни ритуали" Магдалена Карастоянова. Тарифите са коригирани за последно преди повече от година. В момента бракосъчетание с празничен ритуал в събота и неделя струва 98 лева. През седмицата таксата е 65 лева. Подписването без ритуал в делничен ден е абсолютно безплатно и тук, а през почивните дни струва само двайсетачка на младоженците.

От 24 до 290 лева пък плащат младоженците, които сключват брак под тепетата. Най-ниска е цената на бракосъчетание пред обредник без специални екстри. 126 лева струва да се наеме оркестър, а 84 лева е подписът на фона на музикален запис. 222 лева е цената на изнесения ритуал. Ако двойката желае специалния Тракийски ритуал, трябва да плати 290 лева.

В съседния Пазарджик последната актуализация на обредните такси е извършена на 28 февруари т.г. - цената на ритуала е съобразена с индекса на инфлацията от 12%. Но ново увеличение не се предвижда. Така засега цената на обикновения брак е 53,50 лв., а цената на бързата услуга - заради напреднала бременност, билети за чужбина, или болест в семейството, е 83,50. Когато бракосъчетанието е изнесено и най-често се извършва край басейните, услугата струва 253,50 лв.

И в Монтана все повече младоженци избират да сключат граждански брак извън сватбената зала, съобщи управителката на общинския Обреден дом в Монтана Василка Стоянова. Те слушат Менделсон край басейна, на спортно-атрактивния комплекс "Аугуста", на поляна до ресторант "Пъстрина" или на плочници пред заведенията "Монтанезиум", и "Житомир". За нестандартния ритуал младоженците плащат по 120 лева.
60 лева струва ритуалът Класическа сватба, 80 - битовата. Само 30 лева пък плащат онези, които искат да посрещнат театрално гостите си в ресторанта 104 лв. струва сватбеният ритуал в едноименната зала на Хасково. Освен наема на помещението сумата покрива и разхода по озвучаването и изсвирването на Менделсоновия марш от професионален пианист на живо.

Младоженците, които искат длъжностното лице да регистрира подписите им извън ритуалната зала, внасят в общината таксата от 214 лв., която покрива и пътните на служителя.
Засега не се предвижда увеличаване на парите за сватбената клетва, които така или иначе на повечето от двойките им се струват доста високи. Затова през последните няколко години хората масово узаконяват връзката си в по-малките общини Димитровград или Минерални бани.

36 лв. такса плащат младоженците в Габрово за сватбен ритуал. В цената е включено единствено ползването на ритуалната зала, всички допълнителни екстри се поръчват в частни агенции. Бракосъчетанието в белия град Балчик е 200 лв. Гражданският брак в община Благоевград струва 36 лева - увеличението е с 20 на сто в сравнение с 2007 г.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: